П`ятниця, 17.05.2024, 12:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Summa summarum

Теги
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Грудень » 3 » Зміни до ЗНО та навчальних програм
16:18
Зміни до ЗНО та навчальних програм

У межах засідання колегії Міністерства освіти і науки України, що відбулося 1 грудня, обговорено питання імплементації Закону «Про вищу освіту», рівень навчальних досягнень випускників шкіл за результатами ЗНО та основні напрямки реформування системи, зміни до спрощених навчальних програм для 4-го класу та навчальної програми з математики для 7 класу, призначення стипендій Президента України та нагородження працівників галузі освіти і науки державними нагородами України.

У процесі обговорення рівня навчальних досягнень учнів директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук констатував невисокий рівень знань випускників шкіл, про що свідчать результати ЗНО у 2014 році. І. Лікарчук наголосив, що складністю для учнів є застосування своїх знань під час виконання тестових завдань. Завдання, які потребують відтворення знань, учні виконують краще. За результатами ЗНО, порівняно з попереднім роком, підвищення рівня знань абітурієнтів не відбулося.  

Директор УЦОЯО зауважив, що для покращення якості освіти потрібні комплексні заходи, у тому числі — й реформування системи ЗНО:

  • розширення використання системи ЗНО, бо сьогодні це лише етап вступу до вишів;
  • нові технологічні засади проведення ЗНО — комп’ютерне тестування;
  • удосконалення змісту ЗНО.

Учасники засідання колегії МОН внесли пропозиції щодо стратегічних кроків, з яких уже сьогодні можна розпочинати реформування системи ЗНО:

  • включити до тестів творчі завдання, які б виявляли креативні здібності та вміння учнів;
  • запровадити тести на загальну навчальну компетентність;
  • розпочати створення навчальних екзаменаційних центрів для вчителів.

Щодо питання спрощених навчальних програм для 4-го класу було наголошено, що зміни до цих навчальних програм запроваджено винятково шляхом вилучення складних тем для школярів із урахуванням вікових особливостей дитини,  а також тих тем, що дублюються в інших предметах; нічого нового до програм не додавали.  Павло Полянський зазначив, що над спрощенням програм працювали науковці Національної академії педагогічних наук, вчителі-практики та психологи. Загалом, до змісту внесено 201 зміну. Додаткові зміни до навчальних програм, які під час обговорення запропонували члени Колегії МОН, буде розглянуто на засіданні робочої групи 4 грудня.

Переглядів: 345 | Додав: Zmiylan | Теги: МОН, реформа освіти, Навчальні програми, ЗНО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Форма входу
Цей день в історії
Наука и жизнь